Klímaügynökséget hoz létre a főváros

Az utolsó pillanatban létrehozott újabb fővárosi szervezet feladata a társasházak energetikai korszerűsítésének segítése lesz.

2024. 04. 24. 14:58
HZ1_5558

20230628 Budapest
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet
képen: Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző

20230628 BudapestA Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházánfotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először 2023 tavaszán bejelentették, a mai közgyűlésen pedig megalapították a Fővárosi Klímaügynökséget. Az egyelőre nem világos, hogy pontosan miért is van szükség a szervezet létrehozására, amelynek a főpolgármester bevallása szerint az lesz a feladata, hogy tanácsadást nyújt azoknak a társasházaknak, amelyek energetikai korszerűsítésen gondolkodnak. Az ügynökség tehát hiteleket, és különböző támogatási forrásokat fog ajánlani a társasházaknak.

2019-ben az egyik első döntésünk volt a klímavészhelyzet meghirdetése, amely persze egy szimbolikus lépés, de amely mögött egy tudatos építkezés volt az elmúlt években. Ennek a klímapolitikának fontos része volt, hogy a Fővárosi Önkormányzat létrehozta a Klíma és Környezetügyi Főosztályát, amely számos nemzetközi projektbe kapcsolódott be, és rendkívül eredményes volt a forrásszerzés tekintetében is.

– állította Karácsony Gergely annak ellenére, hogy a klímavészhelyzet kihirdetésével jóformán semmi sem változott Budapesten. A politikus emellett kifejtette, hogy a fővárosi környezetvédelem újabb lépéseként ezúttal európai uniós forrásból elindítják a Budapesti Klímaügynökséget.

Az ügynökség feladata a főpolgármester elmondása szerint az lesz, hogy Budapesten a lakásállomány energetika hatékonysági korszerűsítését támogassák minden lehetséges eszközzel. Egyúttal a politikus kifejtette, hogy a Repower EU programból nagyjából 350 milliárd forint fog érkezni Magyarországra energiahatékonysági felújításokra, a kormány azonban ennek az összegnek az egyharmadából egy, a családi házakra fókuszáló programot indít, ami Karácsony szerint egyértelműen diszkriminatív Budapest irányába, ugyanis a fővárosban a lakosság többsége lakásokban él.

A fővárosi önkormányzat az elmúlt időszakban, a választások közeledtével kétségbeesett projektmegvalósításba kezdett, aminek részeként megalapították a Fővárosi lakásügynökséget.

 A szervezet feladata a fővárosi lakásállomány hatékonyabb elosztása és a kiadható lakásállomány bővítése lesz. Ennek részeként a főváros tervei szerint a piacról vonnának be ingatlanokat, amelyeket a tervek szerint a főváros hátrányos helyzetű személyeknek adna ki. Lapunk kérdéseket intézett a fővároshoz, amelyben azt szerettük volna megtudni, hogy mostanáig hány ingatlant sikerült bevonnia a lakásügynökségnek a rendszerbe, azonban cikkünk megjelenéséig az önkormányzat részéről nem érkezett válasz. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán/ Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.